THE WORLD IS TOO MUCH WITH US (WILLIUM WORDSWORTH)

 ABOUT POEM

THE POEM HAS BEEN WRITTEN BY WILLIUM WORDSWORTH.IT IS A SONNET THAT CONNECTS MAN WITH NATURE.IT HAS BEEN COMPOSSED IN 1802 AND FIRST PUBLISHED IN 1807, "POEM IN TWO VOLUMES".

THEME

ACCORDING TO THE POET, MAN HAS LOST HIS CONNECTION WITH NATURE DUE TO THE WORLDLY  CONCERNS. THIS CHANGE IN MAN HAS TAKEN AWAY THEIR PLEASURES, JOYS AND COMFORTS OF THE PEACEFUL NATURE.

CENTRAL IDEA

WORDSWORTH SAYS THAT MATERIALISM IS NOW THE HIGHEST AIM OF MODERN MAN. PEOPLE HAVE BECOM COLD, CALLOUS AND MONEY CALCUATING CHRISTIANS. WE ARE OVESESSED WITH  WORLDLY POSSESSIONS. WE HAVE NO CYMPATHY TO THE BEAUTIFL OBJECTS OF NATURE.

QUESTION AND ANSWERS

1. WHY DO PEOPLE NOT HAVE TIME TO ENJOY THE BEAUTY OF NATURE?

ANSWER. PEOPLE NOT HAVE TIME TO ENJOY THE BEAUTY OF NATURE BECAUSE THEY ARE BUSY IN EARNING AND SPENDING.

2.HOW DO WE WASTE OUR POWERS, ACCORDING TO THE POET?

Ans. Because they are busy in earning and spending. क्योंकि वे कमाने और खर्च करने में व्यस्त रहते हैं।


Q. 3. How do we waste our powers, according to the poet?


कवि के अनुसार हम किस प्रकार अपनी शक्तियाँ व्यर्थ गंवाते हैं? Ans. We waste our powers by spending our time and mony in search of material gains i.e., chasing after worldliness.


हम अपनी शक्ति तथा समय एवं धन भौतिक साधनों को प्राप्त करने में अर्थात


सांसारिकता के पीछे भागते हुए व्यर्थ गंवा देते हैं।


Q. 4. What is Wordsworth's attitude to Nature? वर्डसवर्थ का प्रकृति के प्रति क्या दृष्टिकोण है?


Ans. Wordsworth is known as the priest of nature. He was a worshipper of Nature. Nature was a living presence for him. Nature was his friend, philosopher and guide.  वर्डसवर्थ को प्रकृति का पुजारी कहा जाता है। वह प्रकृति की पूजा करता था। प्रकृति उसके लिये एक सजीव उपस्थिति थी। प्रकृति उसकी मित्र, दार्शनिक और मार्गदर्शक थी। 

Q. 5. What figure of speech has been used in the line, “And are up


gathered


I now like sleeping flowers"?


उक्त पंक्ति में कौन से अलंकार का प्रयोग किया गया है ? Ans. In this line, the simile has been used.


इस पंक्ति में उपमा अलंकार का प्रयोग किया है।

 Q. 6. What does the poet advice to people in the poem ? कविता में कवि लोगों को क्या सलाह देता है ?


Ans. The poet says that people should spend some moments for appreciating the lovely and sublime aspects of Nature.


कवि कहता है कि लोगों को कुछ समय प्रकृति के सुन्दर तथा महान् दृश्यों का आनन्द लेने तथा उनके महत्त्व को समझने में व्यतीत करना चाहिए।


Q.7. Who is a 'Pagan' ? एक पैगन कौन होता है ?


Ans. A Pagan is the person who is the worshipper of the nature and believes in the power of nature. He lives in the midst of the nature. एक पैगन वह होता है जो प्रकृति का उपासक होता है तथा प्रकृति की शक्तियों में


आस्था रखता है। वह प्रकृति के मध्य ही रहता है।


Q. 8. Why does the poet want to be a Pagan कवि पैगन बनना क्यों पसन्द करता है?

Ans. The poet would like to be a Pagan in order to live in the midst of nature. Paganism is a belief which worships nature and trees. It is away from materialism. कवि प्रकृति के मध्य रहने के लिये पैगन बनना चाहेगा। पैगनवाद एक विश्वास है  जो कि प्रकृति और पेड़ों की पूजा करता है। यह भौतिकवाद से दूर रहता है।

 Q. 9. Bring out the significance of Pagan, Proteus and Triton in "The World is too much with us." कविता The World is too much with us में पैगन, प्रोटियस और ट्रिटोन के महत्व पर प्रकाश डालिये।


Being a pagan the poet would have the opportunity to see the sea-god-Proteus. He would also have the privilege of hearing the sound of the conch-shell blown by Triton, an attendant on the sea-god Neptune. एक पैगन बनने पर कवि समुद्र के देवता प्रोटियस को देखने का अवसर प्राप्त कर सकेगा। वह समुद्री देवता नेप्चून के सहायक देवता ट्रिटोन द्वारा बनाये गये शंख की ध्वनि को सुनने का विशेषाधिकार भी प्राप्त कर सकेगा।

something for you